szarlotka
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła (zimnego) lub masła roślinnego, margaryny
- 50 g smalcu (lub masła)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 1,5 kg jabłek*
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE
- Niedużą foremkę o wymiarach ok. 21 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zagnieść ciasto kruche: do mąki dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz smalec, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Siekać składniki lub rozdrabniać dłońmi lub mieszadłem miksera na drobną kruszonkę.
- Dodać jajko i połączyć składniki w jednolite ciasto. Rozpłaszczyć je nieco, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do garnka. Dodać cynamon i podgrzewać pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Można doprawić cukrem jeśli jabłka są bardzo kwaśne.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować połowę ciasta podsypując mąką, wylepić spód formy. Dodać jabłka a na nich położyć drugą część rozwałkowanego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 - 40 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL