dobreplackiinfo

Ciasto krówka bananówka

 

Składniki:

KREM BUDYNIOWY
  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
ORAZ
  • 400 g herbatników petit beurre
  • 1 puszka ok. 500 g masy krówkowej
  • 3 - 4 banany
  • 1/4 cytryny
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (b. zimnej)
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Przygotowanie

KREM BUDYNIOWY
  • Odlać 1 szklankę mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrem.
  • Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować.
  • Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch) - budyń można przygotować wcześniej.
  • Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę, następnie, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.
ZŁOŻENIE CIASTA
  • Formę 21 cm x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować 1/4 ilości kremu budyniowego, na wierzchu położyć plasterki bananów uprzednio skropione sokiem z cytryny.
  • Przykryć kolejną 1/4 ilością masy budyniowej a następnie położyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową (odłożyć 2 łyżki masy kajmakowej do dekoracji) i znów położyć herbatniki. Na wierzchu posmarować resztą masy budyniowej, przykryć herbatnikami i wstawić do lodówki.
  • Ubić zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na cieście i skropić roztopioną odłożoną masą kajmakową. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl