Pavlova z truskawkami
Składniki:
- 4 duże białka
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
KREM MASCARPONE
- 250 g mascarpone (zimnego)
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
OWOCE
- 300 g truskawek
- opcjonalnie: borówka amerykańska
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
BEZA
- Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować dużą blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Do misy miksera wlać białka i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas dokładnie i długo ubijając. Na koniec piana ma być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną.
- Pianę wyłożyć na blaszkę z papierem i uformować łyżką. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 3 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Można upiec 1 - 2 dni wcześniej i trzymać w temp. pokojowej bez przykrycia.
KREM MASCARPONE
- Do misy miksera włożyć mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę i ubijać przez około 2 minuty lub do czasu aż krem zgęstnieje, będzie sztywny i puszysty. Na koniec zmiksować ze śmietan-fix (nie jest konieczny, ale warto dodać bo przedłuża trwałość kremu). Wyłożyć na bezę.
OWOCE
- Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Większość owoców wyłożyć na krem, resztę (ok. 1/4 ilości) zmiksować z miodem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Otrzymanym sosem truskawkowym polać deser po wierzchu (można to zrobić przed samym podaniem). Bezę wstawić do lodówki lub od razu podawać.
Smacznego !!
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL